Boekenmarkt

Op een festival voor woord en boek kan een boekenmarkt al helemaal niet ontbreken! WoordZee ruimt dus heel graag plaats langsheen de Groentemarkt om in een mooie keur aan boekenstandjes te voorzien. Bezoekers kunnen rustig snuisteren tussen de tweedhandsboeken om dat ene boek te vinden dat ze altijd al hebben willen lezen …

 

Ook voor kinderen en jongeren wordt er plaats gemaakt om hun boeken te koop of te ruil aan de man te brengen. Wil je zelf ook meedoen? Laat dan snel van je horen!

 

Rijmmuur

Zit er ook een beetje een dichter in jou? Laat je dan uitdagen om jouw poëtisch steentje  bij te dragen aan de rijmmuur. Leuk en niet moeilijk! Je voegt gewoon de volgende zin toe aan de tekst die er al staat en je houdt hierbij rekening met een aantal afspraken … De Rijmmuur-chef zal je graag meer uitleg geven.

hou zee en doe mee en schrijf jouw versregel op de muur ohee

 

Filippine

Een ‘filipipine’ of ‘filippine puzzel is een bepaald soort woordpuzzel waarbij je woorden dient in te vullen aan de hand van een cryptische omschrijving.

Iedereen wordt uitgenodigd om het te proberen en zijn ingevulde puzzel in de daartoe bestemde box bij de infotent te deponeren. Je kan een boekenbon winnen als je natuurlijk je naam niet vergeet in te vullen! De box zal tweemaal worden leeggemaakt tijdens het festival om een winnaar te selecteren.

 

Kalligrafie

Je kan jouw lievelingstekst of gedicht laten kalligraferen tegen een kleine vergoeding.

Ook hier kunnen de kinderen gratis terecht met misschien een zelfgeschreven gedicht?

 

De bende van Roland

Op het WoordZee-festival ontpopt Roland Desnerck zich als straatzanger. Samen met het publiek zingt hij zijn fameuze’ Richantang’, passend begeleid met gitaar en accordeon.

 

Kallemoeie

Kallemoeie speelt marionettentheater voor volwassenen ; sinds kort is hun fenomenale collectie van 151 marionetten ( de oudsten uit 1928 ) onder gebracht in een nieuw lokaal in de Kaaistraat te Oostende.

Tijdens het WoordZee-festival lokken ze je mee vanaf de Groentemarkt naar hun

nieuwe locatie, volg ze en laat je betoveren door hun geraffineerde spel

 

Carrouseltent

In de Carrouseltent staat van alles te gebeuren.

Je ontmoet er bijvoorbeeld het Poëziecentrum met zijn schitterende collectie poëzie. Je treft er de ook stand van de UITpas. (Nuttig om weten!). Verder lees je wie er nog meer te vinden zijn.

Wie je er zeker moet gaan begroeten zijn de lokale auteurs die er hun boeken voorstellen, te koop aanbieden en signeren. Je hebt al een boek en wil daar nu een authentieke boodschap van de auteur in laten schrijven? Ga ermee naar Nele, de gastvrouw van deze tent, en zij brengt je bij de juiste man of vrouw.

Meer info

Compagnie Amai

Compagnie amai brengt in de carrouseltent improvisatie-theater : dat is toneel dat geheel te plaatse verzonnen wordt ; met een suggestie uit het publiek wordt een gans verhaal opgebouwd.

De Tent der Verboden Vruchten

‘De verboden vruchten’, lees: ‘de verboden boeken’ is een project dat in samenwerking met de Bibliotheek Kris Lambert kon worden gerealiseerd.

Curator José Vandekerckhove verzamelde met Hans Defer, medewerker van de Bib, een reeks boeken die ooit verboden waren of het nog steeds zijn.

Bedoeling is om een marathonvoorlees-sessie uit deze boekenselectie op stapel te zetten.  

Fragmenten uit diverse verboden boeken worden voorgelezen. De boeken (door de bibliotheek Kris Lambert ter beschikking gesteld) behelzen de hele wereldliteratuur en overstijgen ook de 20e en 21e eeuw. Het gaat om boeken die verboden waren/zijn om uiteenlopende redenen: godsdienstige en/of filosofische opvattingen, politieke overtuigingen/ seksuele expliciteit of ‘afwijkende' geaardheid.

De gastvrouw van de tent of de voorlezers kaderen zowel boek als auteur en lezen vervolgens een goed gekozen fragment voor. Eventueel volgt er nog wat informatie over wat er dan uiteindelijk met het boek en het verbod is gebeurd. Visie achter dit initiatief: een aanklacht tegen censuur en beknotting van kunstzinnige expressie. Bij  uitbreiding gaat het ook om een pleidooi voor het vrije woord en vrijheid van meningsuiting! 

Er wordt ook nieuw kunstwerk “het verbrande boek” van Lieve Aelbrecht tentoongesteld. 

Lieve Aelbrecht is beeldhouwster, afgestudeerd aan de kunstacademie van Oostende. Haar vormentaal is abstract. Het belangrijkste voor haar is te experimenteren en daardoor ook haar grenzen te verleggen. Een blik op haar oeuvre toont een diversiteit aan verschillende materialen zoals papier, hout, plastic, plexiglas, metaal, gips en talloze andere materialen… 

Voor Lieve is dit een ‘uitgelezen’ kans om met boeken aan de slag te gaan. Een papieren encyclopedie heeft in onze huidige samenleving een deel van haar glans verloren. Lieve heeft als kunstenaar geprobeerd om deze 'nutteloze' boeken een nieuw leven te geven.