Tournée Troubadour

Nele Buyst.jpg
Wim Vandeleene.jpg
Tania Verhelst.jpg

 

 

 

Tijd: 11u00 - 11u30 en 15u45 - 16u15

Locatie: Handels - en Horecazaken (Toope, DePlekk)

Prijs: Gratis

Obsidiaan is een vulkanisch glas dat ontstaat bij snelle afkoeling van lava. De kleur is meestal donkergroen tot inktzwart. In de steentijd was obsidiaan een felbegeerde grondstof. Omwille van zijn vlijmscherpe snijkanten, werd het verglaasd gesteente vaak voor het vervaardigen van messen en wapens gebruikt. Later begon men het ook te verwerken tot kunstvoorwerpen of werd het tot halfedelsteen geslepen voor sieraden. Sommigen dichten de steen inzichtgevende en geestverruimende krachten toe.

 

Obsidiaan is een schrijfcollectief met vlijmscherpe pen die zintuigen prikkelt en woorden wil slijpen tot kunst, een open labo met teksten die beperkingen en grenzen daadwerkelijk opheffen, met inkt die licht absorbeert en weer vrijgeeft.

 

Obsidiaan wil het werk van zeven dichters tegen elkaar laten schuren. Daan Borloo, Nele Buyst, Edward Hoornaert, Reinout Verbeke, Wim Vandeleene, Tania Verhelst  en Geert Viaene houden elkaar een spiegel voor en gaan op zoek naar onbegonnen en dus onontgonnen werk.

DE DICHTERS

Daan Borloo (1993) is auteur en theatermaker. Hij werkt voor het dansgezelschap Voetvolk en is stichtend lid van het performancecollectief Club Jaecques. Hij kijkt op naar Arne Sierens, Terrence Malick, Charlie Kaufman, Jotie T’Hooft, Alex Turner en Ilja Leonard Pfeijffer. Zijn voornaamste muzen zijn Margot Tenenbaum, Lux Lisbon en Sarah Adams. Zijn favoriete voetbalcommentator is Filip Joos.

Nele Buyst (1983) studeerde Nederlands en algemene taalwetenschap in Gent en Münster (DE). Overdag werkt ze als verantwoordelijke online communicatie bij het Gentse stadstheater. Ze publiceerde in diverse literaire tijdschriften (de Optimist, Hard//hoofd, Op ruwe planken, Het gezeefde gedicht, Poëziekrant,…) en werk van haar werd opgenomen in verschillende bloemlezingen waaronder Deus de Poche II (Deus ex Machina 2016) en Handboek voor een optimistisch leven (Atlas Contact 2016). Ze droeg o.a. voor tijdens Vers Geweld in Leuven, de Poëziecaroussel in Gent en Poemtata hoort nieuwe stemmen. Momenteel werkt ze aan een eerste bundel.

 

Edward Hoornaert (1981) debuteerde in 2016 met de dichtbundel Wij vreemden (Kleinood&Grootzeer). In datzelfde jaar stond hij in de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd. Werk van zijn hand verscheen in verschillende literaire tijdschriften waaronder Gierik & NVT, Kluger Hans, Met Andere Zinnen en Plebs alsook in het online magazine Meander en in de bloemlezing van Het Gezeefde Gedicht.. Hij is verder ook redactielid van een twee powezie.

 

Wim Vandeleene (1972) werkt als consulent arbeidsbemiddelaar en woont in Brugge. Hij speelt theater bij Krakeel en KAS Bruggeen is naast auteur van ultrakortverhalen bovenal dichter. Ook in die hoedanigheid schuwt hij het podium niet. Werk van hem verscheen eerder in de bloemlezing van Het Gezeefde Gedicht en in Poëziekrant, en verder ook online in Meander en De Contrabas.

Reinout Verbeke (1981) debuteerde in 2011 met de dichtbundel De achterkant van flatgebouwen (De Bezige Bij) en met het gelijknamige debuutalbum van Reinout met Nevenwerking. Begin 2015 verscheen Naar een vaderland, een gelegenheidsbundel als stadsdichter van Roeselare. Veel van zijn gedichten zijn opgenomen in bloemlezingen en tien gedichten uit De achterkant van flatgebouwen zijn te beluisteren op de internationale poëziewebsite Lyrikline.org. In 2008 haalde Reinout de finale van de performancewedstrijd Frappant TXT, en in 2012 won hij de songtekstwedstrijd van Amatorski met ‘Sonar’.

 

Tania Verhelst (1974) is psycholoog en beeldend kunstenaar. Ze heeft oog voor alles wat vertelt of verteld zou kunnen worden. In haar grafisch werk gaat ze op zoek naar mogelijke interacties tussen woord en beeld. Dit resulteert in kortverhalen, beeldgedichten, parodieën of pastiches. Ze publiceerde reeds in tal van tijdschriften waaronder Deus Ex Machina, DWB, Gierik & NVT, Kluger Hans, Op Ruwe Planken en Poëziekrant. In 2016 haalde ze een plek in de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd. 

Geert Viaene (1963) is langeafstandsloper, straatmuzikant en dichter. Het Liegend Konijn publiceerde 10 gedichten van hem in 2014 en 5 in 2017. In de bloemlezing Het Gezeefde Gedicht zijn dan weer 6 gedichten van zijn hand opgenomen. Het gedicht ‘En dan is alles anders’ was in 2015 goed voor een tweede prijs in de Turing Gedichtenwedstrijd. Eind november 2016 publiceerde Uitgeverij P uit Leuven zijn debuutbundel EISTIJDEN. Naast publicatie in nog andere literaire tijdschriften was hij ook laureaat in de poëziewedstrijd van de stad Izegem en in de Poemtata poëziewedstrijd. Binnenkort verschijnt zijn tweede bundel TUSSENTIJ bij Uitgeverij P.

Daan Borloo.jpg
Edward Hoornaert.jpg
Reinout Verbeke.jpg
Geert Viaene.jpg

PODIUM