AANGEKONDIGD

lancelot-min.jpg
Boekhandel Corman.png
Logo Leeshuus.PNG

Boekpresentatie

zat. 22 december 2018

van 10.00 u tot 12.30 u.

interview + signeersessie

'Leeshuus'

Groentemarkt  3

8400   Oostende

Inge Misschaert & Xavier Truant

Het meest orginele cadeau voor Oostende-lovers.

Een meeslepende graphic novel voor volwassenen, met als achtergrond Oostende, met intrigrerende illustraties.

Een aangrijpende monoloog met humor en wijsheden over liefde en dood.

Lancelot is een stille en teruggetrokken man, hij zegt niet veel want hij stottert. Maar in zijn hoofd praat hij honderduit.

Een verhaal dat doet nadenken over liefde, geluk, slagen en mislukken.

Signeersessie 1000-1100 en 1200-1300 hr.

Boekvoorstelling en interview schrijver en tekenaar 1200-1300 hr. 

 

 

AFGELOPEN

"de mens als verhalend wezen"

12 oktober 2018 om 19 U.

inkom 8€

De mens als verhalend wezen:

Er was eens.....de mens als vertellende aap.

Over de hele wereld vertellen mensen elkaar verhalen. Het is een van onze meest karakteristieke eigenschappen. We kunnen ons de mensheid niet voorstellen zonder haar verhalend vermogen. Succesvolle verhalen, die over de eeuwen en taalbarrières heen een groot publiek bereiken, gaan niet over om het even wat. Er komen opvallend vaak ernstige en beangstigende problemen in voor. Wat mag daarvan de reden zijn? Waarom is moord, horror en ellende in fictie aantrekkelijker dan peis en vree? Wat leert ons dit gegeven over onszelf? Zoeken we troost en ontspanning in verhalen, of is er meer aan de hand? In deze lezing gaan we op zoek naar een verklaring voor de aantrekkingskracht van fictie.

 

Johan Braeckman studeerde wijsbegeerte en menselijke ecologie aan de universiteiten van Gent, Brussel en Californië. Hij was Socrates hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en publiceerde boeken en hoorcolleges over Darwin, kritisch denken, bio-ethiek en de geschiedenis van de biologie en van de wijsbegeerte. Momenteel is hij hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent.

Leeshuus

Groentemarkt 3

8400 Oostende

inschrijven: 

Try-Out:

"Stuk van mijn leven"

Arne Sierens vertelt en schetst erg geestig en rakend zijn leven en geweldige passie voor theater.

Leeshuus

Groentemarkt 3

8400  Oostende

Arne Sierens werd geboren op 15 augustus 1959. Hij groeide op in de Brugse Poort, een arbeiderswijk aan de westkant van Gent. Zijn verbondenheid met die wijk heeft een onmiskenbare stempel op zijn werk gedrukt. Wat Aalst is voor Louis Paul Boon, Rimini voor Fellini of Little Italy voor Scorcese, is dit eiland van arbeiders en sociale woningen voor Sierens: 'Een plek waar de condition humaine zichtbaar wordt. Er wonen geen goden, maar sukkelaars, je ziet er geen tragedies, maar melodrama'. Van zijn vader, de vroeg gestorven romancier en filmrecensent Frans Sierens, krijgt hij de liefde voor literatuur en film mee. Op die manier komt Arne Sierens reeds vanaf zijn kinderjaren in contact met de spanning tussen Kunst met hoofdletter en de volkscultuur, een spanning die een belangrijke zal spelen in zijn oeuvre.

13 oktober om 19 u.

IMG_3056.jpeg

inkom 8€

inschrijven:

WoordZee 2018

22.09/23.09

OSSI  HOSHANG
 

Ik ben geen zee

maar mijn hart is vol meeuwen

 
vrijdag 13.04.2018,  om  19:30 u.
                                
     
Leeshuus ,Groentemarkt 3, Oostende

LIJNEN IN DE STAD
 

Liefde Tussen De Lijnen

 
zaterdag 10.02.2018 - 14:00
Leeshuus

Johan Braeckman

   'Lou Reed':      Rock &Roll

existentialisme

      (lezing)

VOLZET

vrijdag 8 juni 

om 19.00 u.

Leeshuus

Lou Reed (1942-2013) was dichter, gitarist, componist en fotograaf. Hij was mede-oprichter van The Velvet Underground, een rockgroep die een bijzonder grote invloed uitoefende op de verdere geschiedenis van de rockmuziek. Reeds tijdens de periode van The Velvet Underground was duidelijk dat Lou Reed geen mainstream rockmuzikant was. Hij werkte samen met kunsticoon Andy Warhol, liet zich inspireren door schrijvers en dichters, en bezong de zelfkant van het stedelijke leven. Ook zijn solocarrière is gewijd aan minder voor de hand liggende thema’s, zoals verslaving, homo- en transseksualiteit, huiselijk geweld en zelfdoding. Lou Reed schreef er meerdere klassiek geworden songs over. Hij zag zijn hele oeuvre niet zozeer als een verzameling rocksongs, maar als een roman waarin de stad New York de hoofdrol speelt. De onderwerpen die Lou Reed behandelt in zijn songs, zijn vaak hard, pijnlijk en confronterend. Toch worden ze ook poëtisch en soms romantisch weergegeven.

 

Over de spreker:

Johan Braeckman studeerde aan de universiteiten van Gent, Brussel en Santa Barbara, Californië. Hij publiceerde boeken en hoorcolleges over onder meer Darwin en de evolutietheorie, bio-ethiek, kritisch denken en de geschiedenis van de wijsbegeerte. Hij is hoogleraar wijsbegeerte aan de Universiteit Gent en geeft geregeld lezingen in binnen-en  buitenland over diverse onderwerpen.

'Leeshuus'

Groentemarkt 3

8400   Oostende

Ingang 8€

Roland Desnerck

"Muzikaal Erfgoed

Oostende"

Zondag 3 juni om 19.00 u.

CC De Grote Post

Een avondvullend muzikaal programma met hommage  aan Roland Desnerck 80 jaar en de voorstelling van zijn nieuwe boek 'Muzikaal Erfgoed Oostende: deel 1', gewijd aan oude Oostendse liedjes van 1600 tot 1945.

Met: Dirk Ooms, Bernard Dewulf, Mieke Goetghebeur,  Giedo Vanhoecke & Noël Warmoes, Herr Seele,          Roland Desnerck, Peter Vanslambrouck,  koor 'Ier en Gunter', Bart Plasschaert,Johan Vande Lanotte.

Presentatie: Kathelijn Vervarcke & Jose Vandekerckhove.

Ingang  11€

Reservatie via: uit@oostende.be

                           059/339000

                           in CC De Grote Post

Gunnar Vergauwen

vrijdag 25 mei om 19.00u.

Leeshuus

Crazy Russian

'boekvoorstelling'

 

Wat is er geworden van het eens zo geprezen Sovjetvolk dat de wereld wist te verbazen met zovele intellectuele en culturele wonderen op uiteenlopende maatschappelijke domeinen?

 

Wat is er gebeurd met dat unieke vermogen van de Russen om met heldere uitspraken de realiteit rondom zich te verklaren?

 

Hoe is het strikte Sovjetdenken – met zijn nadruk op ratio en positivisme – zo gemakkelijk kunnen vervallen in allerlei vormen van verstandsverbijstering?

Je kunt er inderdaad niet om heen: religieuze en andere obscurantistische voorstellingen over mens en wereld hebben het merendeel van de Russische bevolking als een infectie besmet en vormen de mentale tegenhanger van de feodaal-kapitalistische staatsmacht. Irrationalisme doordrenkt vandaag de hele samenleving, van boven naar onder en omgekeerd.

Welke zijn nu de voornaamste eigenschappen van dat ‘nieuwe Russische denken’? En hoe valt het te verklaren?

 

De auteur van 'Crazy Russian' situeert de eerste aanzet tot een antwoord op deze vragen in het culturele trauma dat Rusland en de Russen opliepen gedurende de antisovjetcampagnes van Gorbatsjov en Jeltsin – een trauma dat leidde tot niet minder dan een antropologische mutatie van de Sovjetmens.

 

Hij toont overtuigend aan dat de huidige, knotsgekke realiteit in Rusland alleen met behulp van een dergelijk soort denken van een ‘logische’ justificatie en legitimatie kan worden voorzien.

 

Gunnar Vergauwen (°1970),

studeerde slavistiek, geschiedenis , moraalwetenschappen en Russische filosofie (univ. Gent, Leuven, Brussel, Moskou ) ; in de jaren 90-tig was hij getuige van de groei van het wilde kapitalisme onder Jeltsin;

hij werkte als vertaler-tolk en doceert nu talen..

 

 Ingang: 5€ 

54

OSSI HOSHANG

Ik ben geen zee,

maar mijn hart is

vol meeuwen

vrijdag 13.04.2018 om 19.00 u.

Leeshuus

OSSI HOSHANG (Syrië, Ad-Darbasiyah-Al-Hasakah, 1976)

Is een Koerdische dichter, schrijver en journalist.

Sinds 2010 verblijft hij in Oostende.

Hoshang publiceerde tussen 2001 e 2016 zes dichtbundels en in 2016 volgde zijn eerste roman: De zwaarheid van zekerheid...De lijdensweg van bevraging...De lust der fantasie. 

Voor deze roman bekwam hij de grote Katara prijs.

 

Tweetalig optreden.

Ingang: 5€

LIJNEN IN DE STAD
 

Liefde Tussen De Lijnen

 
zaterdag 10.02.2018 - 14:00
Leeshuus

Op 10 en 11 februari wordt Oostende opnieuw overspoeld door literair, muzikaal en

beeldend talent dat de harten zal beroeren tijdens Liefde tussen de Lijnen. Op zaterdag trekken Lisette Ma Neza, Somebody called me Sebastiaan en winnares van de poëziewedstrijd Bianca Boer letterlijk lijnen door de stad en mag je je aan optredens verwachten op onverwachte plekjes doorheen het centrum. Eén van die plekjes?? ‘T Leeshuus!

Liefde tussen de Lijnen wordt georganiseerd door Stichting IJsberg.

 

Praktisch:

14u00: Somebody called me Sebastiaan

15u20: Lisette Ma Neza

16u40: Bianca Boer (winnares poëziewedstrijd)

Gratis

POËZEE
 

Poëzieweek

 
vrijdag 26.01.2018 - 19:30
Leeshuus

Hier te Oostende, Stad aan Zee, waar dichters worden geboren en zeemeermannen hun tweede huis vinden, zingen Arno Braet, Philippe Caillau en Mark Van Tongele de lof van de zilte zeeluchten en brengen u hun 'message in a bottle'. Dit alles onder leiding van dichteres Eva Cox.

Ingang: 5 euro

Uitverkocht

KATHELIJN
VERVARCKE

Tot De Zon Aan De Horizon Vriest

 
vrijdag 08.09.17 - 19:30
Leeshuus

Kathelijn Vervarcke bracht onlangs haar tweede young adult-roman 'Tot De Zon Aan De Horizon Vriest' uit. José Vandekerckhove, een ex-docent aan de KU Leuven, gaat in een gesprek met Kathelijn Vervarcke in op de genese van haar roman, op het schrijfproces en op 'wat een roman met een auteur doet'.

Na het gesprek is er een gelegenheid beide boeken van de auteur gesigneerd aan te kopen.

Ingang: 4 euro

ARNO BRAET

Who Run The Word

 
zaterdag 23.09.17 - 15:00
Foyer Cultuurcentrum De Grote Post

In De Grote Post houdt Arno Braet (Greznjev) halt. Hij leidt je door een wereld van klanken, klinkers en lettergrepen. Een performance over de intensiviteit en het afmattende van het schrijven van poëzie, over de runners high die het brein als een cokeshot wakker schopt na het brengen van een goed gedicht. Een no-nonsense performance die duurt zover de adem van de dichter reikt.

Gratis

ANNE
VERVARCKE

Zonder Verhaal

 
vrijdag 20.10.17 - 19:00
Leeshuus

Er was eens een homeopaat die haar zestigste verjaardag zag naderen en met de rugzak op missie vertrok voor een eenmansactie. The Walk for Homeopathy. Terugblikkend zag ze een overvol leven, van werk, zorg en avonturen. Naar alle uithoeken van de wereld werd ze geblazen. Veel gelachen. Veel geweend. Veel verwond en veel genezen. Nu wist ze niet goed welke richting verder te gaan en hoe er te komen. Daarom vertrok ze voor een jaar. Op weg. Anne Vervarcke brengt in t Leeshuus het verhaal van haar tocht. Ze schreef er een boek over: Zonder Verhaal. Geen boek over homeopatie maar wel een boek met toevallig een homeopaat in de hoofdrol.

Ingang: 4 euro

JOSÉ
VANDEKERCKHOVE

Dat Nederlands Van Ons

 
vrijdag 17.11.17 - 19:00
Leeshuus

We maken samen een ontdekkingstocht door de boeiende wereld van het Nederlands in het bijzonder en bij uitbreiding van taal in het algemeen. We tonen hoe verrassend ‘onvanzelfsprekend’ sommige vanzelfsprekendheden kunnen zijn. Aan de hand van een aantal helemaal niet-taalkundige concepten tonen we hoe taal onder andere ook lui en gulzig kan zijn, kan dwingen en sturen. We ronden af met een kijk op de toekomst: hoe zal het Nederlands er ‘na ons’ uitzien, tenminste als het nog bestaat?

 

De presentatie houdt het midden tussen een lezing en een causerie waar het publiek geregeld interactieve bij betrokken wordt.

Ingang: 4 euro

OBSIDIAAN EN REINOUT VERBEKE MET NEVENWERKING

De Weg Naar Entenpfuhl

 
zaterdag 09.12.17 - 20:00
Leeshuus

Poëzie performance: 'De weg naar Entenpfhul' door het schrijverscollectief Obsidiaan, verwijzend naar het Boek der rusteloosheid van Pessoa.

Reizen? Daartoe is bestaan voldoende. ‘Iedere weg, zelfs deze weg naar Entenpfuhl, voert je naar het einde van de wereld.’ Maar het einde van de wereld is, zodra men volledig rond is gereisd, datzelfde Entenpfuhl vanwaar men is vertrokken. In feite is het einde van de wereld, net als het begin, onze voorstelling van de wereld.
Het leven is wat wij ervan maken. De reizen zijn de reizigers. Wat we zien, is niet wat we zien, maar wat we zijn.

Treden op:
Edward Hoornaert, Daan Borloo, Nele Buyst, Tania Verhelst, Wim Vandeleene, Reinout Verbeke & muzikanten van de Nevenwerking